2020 + 1. Ulazimo zajedno, jači.

Intervju za Advertiser Serbia 2020 + 1. Ulazimo zajedno, jači.

Tradicionalni novogodišnji intervju sa kreativnim direktorima portala Advertiser Serbia je pred vama. Vanja Mitrović razgovarao je sa Nenadom Danilovićem o tome kako ulazimo u 2021.

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini?

U Ovationu već duže vreme imamo sistem rada koji negujemo i po kom smo prepoznatljivi. Brendovi i odjek njihove komunikacije su za nas uvek bili i ostaće imprerativ. Ova godina je naravno promenila naše živote i svakodnevnicu na način koji nismo mogli ni da slutimo, ali trudili smo se da održimo profesionalni standard i da kampanjama, kojih je naravno bilo manje nego pre, ostvarimo uticaj.

Ovation BBDO je na festivalu KAKTUS 2020 proglašen i za agenciju godine, pa mislim da smo u tome i uspeli.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2020. godini i izdvojite najbolje domaće kampanje?

Ma ova godina mi nije ni za kakvo stručno ocenjivanje. Malo mi je to neukusno, iskreno. Svi smo se našli u stanju toliko nepoznatom i strašnom i trudili se da se adaptiramo što bolje. Neki brendovi su uspeli, neki nisu. Ono što jeste istina je da je ova godina bila ispit zrelosti za nas koji se bavimo ovim poslom. Naterala nas je da razmišljamo humanije, odgovornije i da sklonimo sujetu u stranu jer nam ona ništa nije vredela, ako je ikada i vredela.

Bilo je jako lepih radova, kao na primer “ChaTheater / Pozorištance Puž”.

Tu je i kampanja Plazme – “Velika dela nastaju kod kuće” …ili Jelen – “Ostani gajbi”.

Od naših kampanja, izdvojio bih “Žedni smo”, za Lav Pivo, kada smo se svi nadali da će pandemija brzo proći, i njen nastavak “Toliko dobro” kada smo shvatili da neće baš brzo.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u velikim promenama u savremenom privrednom sistemu svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

Uf, odakle je ovo pitanje izletelo? Pa znate kako kažu, nema stajanja na putu napretka nauke i tehnologije, zar ne? Ako već one ne stoje, ne znam zašto bismo stajali mi u advertajzingu, ili u bilo kojoj drugoj struci. Kretanje je ključ.

Živimo i radimo u svetu koji napreduje (ili nazaduje, zavisi koga pitate), ali u tom svetu je najgore samo stajati i imati mišljenje. Jednog dana, naš posao ce doći ili u Black Mirror fazu ili će ponovo obrnuti krug i vratiti se u Mad man fazu. Bilo kako bilo, svako od nas bi trebalo sam, svojim radom, da utiče na željeni pravac… naravno, koliko mu to roboti budu dozvolili. :))

Lično, nikad nisam sebe doživljavao kao šraf, ali da ne budemo nerealni, ako već moramo da se definišemo kao deo neke veće mašinerije, neka to bude utičnica. Mora i taj reklamni robot budućnosti negde da pije vodu!

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

Jedini trend koji postoji ove godine je postavila, nažalost, baš ova godina. U tom smislu ni jednu odluku oglašivača ne bi trebalo apriori osuđivati ili bar olako komentarisati. Potrebno je razumeti njihove motive i sugerisati im, kad god je moguće, nova i efikasnija rešenja za njihove brendove. Naši klijenti imaju poverenje u nas i znaju da uvek razmišljamo šire od “majke mi, imamo super ideju”.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

Nema tu nekog originalnog odgovora. Prilagodiš se i radiš. Kvaka je u tome što je za dobar rad na daljinu neophodna blizina medju ljudima. Na toj profesionalnoj bliskosti se, kroz poštovanje i međusobno razumevanje, kod nas dugo radilo pa je zato i sam proces rada išao lakše.

Cela ova godina je nekako ubrzala procese lične i timske nadgradnje. Sad, na njenom kraju radujemo se 2021. u kojoj ćemo se promeniti još više i verujemo da će se tome posebno radovati i ljudi sa kojima radimo.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Radovi koji su na mene ostavili utisak:

Heineken – “Ode to Close” i “Connections”

Heinz Ketchup Puzzle:

Honda #Stayhome:

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u godini u koju ulazimo?

Puno zdravlja, malo Zoom-a i po koji sastanak uživo da se ispričamo, kad za to dođe vreme naravno!

Čitaj dalje: