Definisaću tone of voice tako da ga svi čuju.

Pročitajte sledeći pasus (scenario reklame) i pokušajte da pogodite o kojem brendu sportske garderobe je reč.

“I missed more than 9000 shots in my career. I lost almost 300 games. 26 times I have been trusted to take the game-winning shot… and missed. I fell over and over again in my life. That is why… I succeed.”

Ako ste pomislili na Nike bili ste u pravu. Možda ćete sada reći: “pa da, ali bilo je lako pogoditi”. To je upravo i poenta. Brend koji ima odlično definisan, originalan tone of voice i konzistentan je u njegovoj primeni, može da postigne ono što je postigao Nike. Pre nego što vidimo logotip, naziv brenda ili proizvod, mi već znamo o kom brendu je reč. Ako niste uvereni, zapitajte se zašto vam na pamet nisu pali Reebok, Under Armor ili Adidas.

Definisanje TOV-a podrazumeva odgovaranje na sijaset pitanja. Da li koristimo reference iz pop kulture ili ne? Da li koristimo žargone? Koji stil pisanja koristimo? Koju emociju želimo da podelimo? Da li se služimo humorom i kojim tipom humora? Odgovor na ova i mnoga druga pitanja će definisati TOV koji će vaša publika osetiti kroz community management. Kroz copy na vizualu, kroz kratku poruku u captionu, kroz tekst koji izgovara akter u videu.

Logotip, font i boje brenda možemo posmatrati kao obuću, odeću i frizuru osobe. Jako važno za ostavljanje prvog utiska i brzu prepoznatljivost u masi. Tone of voice je način na koji nam se ta osoba obraća. Od njega zavisi da li ćemo sa tom osobom (čitaj: brendom, proizvodom) želeti da provodimo više vremena i pokažemo lojalnost.

U hiperprodukciji 2022. godine i sve većoj konkurenciji sadržaja, više nego ikad je važno definisati originalan i hrabar tone of voice koji će se čuti jače od konkurentskih.
Unaprediću aplikaciju na 2.0.

Kako unaprediti aplikaciju koja nema nijedan problem? Ako bismo vam dali samo jednu efektivnu smernicu za unapređenje, nezavisno od industrije u kojoj poslujete, ona bi bila - gejmifikujte vašu aplikaciju. A šta to zapravo znači?

Gejmifikacija : // primena tipičnih elemenata igre (npr. sakupljanje poena, takmičenje sa drugim korisnicima…) na druge oblasti, kao marketing tehnika koja podstiče engagement sa proizvodom i/ili uslugom.

Postoji stereotip da je gejmifikacija namenjena isključivo mlađoj ciljnoj grupi. Međutim, finansijske aplikacije Mint i Cash App su odlični primeri gejmifikovanih aplikacija u jednoj tako strogo poslovnoj industriji kao što je finansijska.

Mint svojim korisnicima pruža informacije o rastu potrošnje za određene kategorije kao što su online servisi za strimovanje sadržaja. Korisnici mogu da postavljaju svoje ciljeve za štednju i da prate svoj napredak na zabavan način, kao što bi pratili svoj napredak u video igri. Svaka dobra igra ima prepreke koje treba savladati, tako Mint obaveštava o predstojećim izdacima i priprema svoje “igrače” na ono što dolazi. Rezultat, engagement korisnika sa aplikacijom (brendom) raste.

Cash App koristi dizajn koji na prvi pogled asocira na sve samo ne na funkcionalnu finansijsku aplikaciju. Ali, Cash App je baš to, funkcionalna aplikacija koja je laka za korišćenje i obožavana kod svojih korisnika. Zvanično najbolja finansijska aplikacija u SAD, sa ocenom 4.6 na Google Play platformi.

Uspešnost pomenutih aplikacija pokazuje da postoji tražnja za gejmifikovanim aplikacijama. U 2022. godini nije više dovoljno imati aplikaciju. Ona je standard, a ekonomija retkosti se može postići njenom gejmifikacijom. Gejmifikacija aplikacije nije revolucija, već sledeći korak u razvoju aplikacija koji možemo napraviti već danas. I za taj korak biti ispred konkurencije.

Ovo mi je godina za Trovo.

Jednog lepog sunčanog dana, neko je ušao na YouTube i video baš dosta video sadržaja u kom klinci strimuju sebe kako igraju igrice. Zašto ne bi postojala platforma samo za strimovanje igrica kada su ponuda i tražnja toliko velike, upitao se taj neko. Voila! Narednog dana - striming platforma.

Jedna od njih je Trovo. Specijalizovana gejming platforma za strimovanje. Drugim rečima, klinci igraju igrice, a drugi ih gledaju. Zvuči suludo? Hm. Zašto onda odrasli gledaju druge ljude kako kuvaju, a onda još i ne skuvaju ništa od toga? Dakle, princip je isti - gledaš kako neko profesionalno i/ili zabavno radi nešto što je tebi zanimljivo.

Trovo ima nepune dve godine. Raste velikom brzinom i uživa ozbiljan autoritet kod gejming zajednice. Razlog tome ćemo pronaći u odgovoru na pitanje - u čemu je osnovna razlika između Trova i Twitcha?

I jedna i druga su platforme za strimovanje. Twitch je širi od gejminga i njihova strategija je fokusiran na dalje širenje. Zato je Twitch globalno popularniji od Trova. Međutim, za razliku od Twitcha, Trovo je usko fokusiran na gejming zajednicu, a njegova strategija nije u širenju, već bottom up pristup kroz gejming. Trovo je fokusiran na pojedince, male strimere i lokalne zajednice. Ulaže (direktno novac, ali i edukativne i druge programe) u zajednicu i pojedince. Za brendove to znači da će Trovo biti bolji izbor kada žele da komuniciraju sa lokalnom i regionalnog gejming zajednicom.

Kroz inkluziju, komunikaciju, bonuse i edukaciju, Trovo daje korisnicima nešto što Twitch ne može - šansu da bilo ko postane gejming “zvezda”. Zato ga lokalne gejming zajednice vole.

I taman kada smo napravili osnovu razliku, pojavi se tamo neki Discord.

Discord je dopuna ovim platformama, a ne njihova konkurencija. Discord nije striming platforma, već platforma za komunikaciju koja je specijalizovan za gejming i širu digital zajednicu. Mesto na kojem se u različitim grupama okupljaju ljudi sličnih interesovanja, dopisuju i dele sadržaj.

Discord je napravljen za gejming i digital zajednicu, isto kao što je Microsoft Outlook napravljen za poslovnu zajednicu. Boje, izgled, i funkcionalnosti Outlooka su takvi da odgovaraju komunikaciji u poslovnom svetu. Discord je napravljen tako da odgovara komunikaciji u digitalnom svetu. Princip je isti. Ciljne grupe su različite.

Oni brendovi koji u 2022. godini žele da komuniciraju sa lokalnom gejming zajednicom imaće sve više potencijala od Trova i Discorda. Ne zavaravajmo se, ove platforme su mlade, u razvoju, i ne toliko brend friendly koliko će biti. Međutim, uz ispravnu strategiju i egzekuciju, postoji prilika da se napravi ogroman korak ispred konkurencije. Već danas.

Unaprediću newsletter na audio newsletter.

Knjige, strimovanje muzike, podkasti, Alexa, Clubhouse, ona osoba na WhatsAppu koju smara da kuca poruke. Svi imaju jednu zajedničku stvar - audio. Značaj audio formata u 2022. godini neće biti ništa manji nego do sada.

Kada je u pitanju audio format u Srbiji vidimo sve više kvalitetnih podkasta i servisa za strimovanje muzike. Međutim, šta da radi jedan brend po pitanju ovog formata, ako nema dodirnih tačaka sa muzikom ili nema realnu osnovu da kreira ili sponzoriše podkast? Postoji više odgovora, ali jedan predlog koji bismo dali svim brendovima nezavisno od industrije u kojoj posluju je - novi koncept, audio newsletter.

Kako mu ime govori audio newsletter je format newslettera koji brend može da koristi za potrebe interne komunikacije ili komunikacije sa kupcima. Umesto oslanjanja isključivo na komunikaciju tekstom i vizualom, newsletter može da sadrži i audio verziju poruke. Cilj audio newslettera je da poveća click through rate.

Ako nastavimo korak dalje i izazovemo e-mail kao sredstvo za prenos poruke, zaključićemo da Viber grupa ili Viber Community mogu biti efikasna sredstva za komuniciranje audio newslettera umesto e-maila. Dok influenser ili glumac u aktuelnoj kampanji mogu biti spikeri za newsletter koji će kao takav ostaviti posebno upečatljiv, direktan i intiman utisak na kolege ili kupce.

Prvi koraci brendova sa audio formatom u 2022. godini ne moraju biti veliki. Audio newsletter je moguće realizovati u kratkom roku. Dostupan je sada, a uticaj na građenje lojalnosti može biti dugoročan.

Moji podaci će postati kampanja.

U decembru su svi korisnici Spotifyja dobili jedno malo praznično iznenađenje u vidu data driven content kampanje.

Data driven kampanja znači da kreiramo kampanju direktno na osnovu podataka koje imamo o kupcima, njihovim navikama prilikom kupovine ili korišćenja proizvoda ili usluge.

U slučaju Spotifyja (možda najuspešnije kompanije kada su u pitanju kreativne data driven kampanje) to je značilo #spotifywrapped. Spotify je ispričao priču svojih korisnika kroz pesme koje su slušali tokom prethodne godine.

Ako koristite Spotify dobili ste informacije o broju minuta koliko ste slušali muziku tokom 2021. godine i koliko je to procentualno u odnosu na druge korisnike u Srbiji. Koju pesmu ste poslušali najviše puta. Koliko različitih žanrova i izvođača ste slušali, a koji od njih su na vašoj top 5 listi. Zatim, kako izgleda vaša muzička aura na osnovu pesama (emocija) koje ste slušali. Sve ispričano kroz storytelling u kojem ste vi glavni lik filma, a muzika koju ste slušali vaš originalni soundtrack. I naravno call to action kojim lako možete podeliti vaš Spotify Wrapped na društvene mreže.

Ne, stvarno, ako nemate Spotify preuzmite aplikaciju, genijalni su.

Data driven kampanje mogu biti odličan način da se radi na građenju lojalnosti kupaca sa brendom, da se povećao ROI kampanje, ali i da se dođe do novih korisnika.

Izazovi naravno postoje. Organizaciono, u kompaniji je potrebno imati mega giga cara data analitičara koji će znati kako da sakupi sve relevantan podatke u smislenu celinu na onovu koje se može uraditi efektivna data driven kampanja.

Spotify je uzor, izvrstan primer. Ali prve, jednostavnije korake možemo napraviti već danas. U žamoru kampanjskih poruka tokom 2022. godine, data driven je potencijalni izvor insighta koji svira kao violina na uvo svakog pojedinačnog kupca.

Napraviću šah-mat sa novim formatima.

Neko ima bolji dizajn koji ne možeš da ne pogledaš. Neko ima veći budžet i tako će doći do šire publike od drugih. Neko ima bolji storytelling koji zaokuplja pažnju i ne pušta. Postoji mnogo načina kojim brendovi ističu svoj sadržaj ispred drugih. Jedan koji se često previđa - upotreba nestandardnih formata.

YouTube Community post nam omogućava da postavimo fotografiju, gif ili poll pitanje u Feed naše publike na YouTubeu. Fotografija ili poll pitanje mogu biti potpuno neočekivan i efektivan način da se skrene pažnja na platformi na kojoj se očekuje video format.

YouTube Shorts su video objave koje najjednostavnije možemo objasniti kao - Reels za YouTube. Iako publika ne dolazi na YouTube zbog kratkog video sadržaja, Shorts videi do 60 sekundi mogu biti odlična dopuna ključnim videima koje brendovi objavljuju na YouTubeu.

Instagram Guides je relativno nov format koji možemo shvatiti kao - blog post za Instagram. Objave koje se već nalaze u Feedu stranice možemo tematski objediniti pod jednu celinu, nasloviti, opisati i vizualom brendirati. Na taj način brend može da sumira svoje proizvode usluge (ili drugi sadržaj) pod jednu Guides objavu i kompaktno ih komunicira ka publici.

Facebook nam nudi dva paučina-stara formata koji većini brendova prolaze “ispod radara”. To su Job i Offer objave. Job objavom Facebook daje poseban format za oglašavanje otvorenih konkursa za radno mesto. Moguće je podešavati sve, od naziva titule do toga da li je posao full-time ili part-time.

Offer objave savršeno odgovaraju komuniciranju akcijskih ponuda na Facebooku. Možemo da odredimo da li je popust u procentu, novcu, besplatnoj dostavi ili poklon proizvodu. Da li je popust online i da li ima promo kod, ili se pak odnosi samo na kupovinu u fizičkoj prodavnici.

Formati o kojima ovde govorimo su “pomoćni formati”. To što će jedan brend objaviti Job objavu na Facebooku ne isključuje oglas na Infostudu, već ga dopunjuje. YouTube Community objava ne isključuje video u trajanju od 3 minuta, već ga dopunjuje, najavljuje ili rekapitulira.

Dok je većina brendova fokusirana na svega nekoliko glavnih formata. Prateći formati koje drugi previđaju mogu biti prednost u 2022. godini. I na raspolaganju su već danas.

Tik-Tok, Tik-Tok,
ove godine dolazim na Tik Tok.

Došlo je vreme kada sa sigurnošću možemo reći - Tik Tok nije prolazna društvena mreža, i brendovima je mesto da budu tamo. Globalno, Tik Tok se sa 1 milijardom aktivnih korisnika skoro izjednačio sa Instagramom. U SAD Tik Tok je počeo direktno da utiče na razvoj biznisa. Očekivanje je da će do kraja 2022. godine biti otvoreno preko 1000 tzv. “Tik Tok kuhinja” koje će isključivo služiti hranu koja je popularna na Tik Tok trendovima, a jelovnici će biti ažurirani kvartalno. Hešteg #FoodTok ima preko 11 milijardi pregleda. To miriše na redove ispred restorana.

Postojeći brendovi imaju benefite od svog nastupa na Tik Toku. Neki do najuspešnijih su NBA i Netflix kojima video format prirodno odgovara. To ne isključuje i e-commerce brend kao što je Amazon da ima uspešan nastup na Tik Toku.

Brendovima Tik Tok može da deluje haotično. Međutim, on je društvena mreža ne puno drugačija od ostalih. Postoji stranica sa profilnom slikom, opisom profila i linkom do eksterne lokacije na internetu. Stranicu može da zaprati bilo ko, a pored standardnih informacija “followers” i “following” Tik Tok pokazuje i podatak o ukupnom broju lajkova na celokupan sadržaj koji je brend objavio. Sadržaj na stranici je u video formatu, a kao i na drugim društvenim režama publika lajkuje i komentariše objave.

Content strategija zahteva poseban pristup. Najkraće, kako bi Tik Tok rekao “Don't make ads. Make TikToks.” To znači da je potrebno napraviti strategiju koja će biti bazirana na kvalitetnom sadržaju u duhu ove društvene mreže, a ne na klasičnoj promociji proizvoda. To znači i određeni plan snimanja, ali ne produkciju visokog kvaliteta koja je u ovom slučaju potpuno suvišna.
U 2022. godini više nije pitanje da li je vreme brendovima da nastupe na Tik Toku. Pitanje je s kakvom content strategijom nastupiti. Oni koji na adekvatan način budu pristupili Tik Toku moći će da ostvare značajnu prednost u odnosu na konkurente.

Prodavaću preko Instagram Shop-a.

Suština Instagram Shoppinga je samo jedna - da olakša vašim kupcima da kupuju od vas. Ta lakoća dolazi od funkcionalnosti koje je Instagram napravio i intuitivnosti koraka prilikom kupovine.

Zamislimo kupca koji traži objektiv za fotoaparat kao novogodišnji poklon dragom prijatelju. On u Instagram Feedu nailazi na divnu fotografiju koja u fokusu ima objektiv. Jedan dodir na ekran i pojavljuje se tag proizvoda preko kojeg naš kupac već saznaje osnove podatke. Ako je zainteresovan dodirnuće tag proizvoda. Odmah je na sledećoj stranici gde je brend predstavio proizvod kroz nekoliko fotografija i opis. Cena je istaknuta, a ukoliko je to snižena cena, pored nje će stajati prekrižena inicijalna cena. Cena mu odgovara, ali možda kupac u našoj priči nije siguran da li je ovo zaista dobar objektiv. Pored je dugme kojim će poslati proizvod u DM (direct message) prijatelja koji se bolje razume u objektive, da se malo konsultuje s njim. Ako pak nema takvog prijatelja, tu je dugme koje vodi u direktnu konverzaciju sa brendom.

Ovde je važno napomenuti da Instagram Shop ne sabotira e-commerce veb sajt. Naprotiv, istaknut call to action „View on Website“ je upečatljiv od samog početka.

Na kraju, kupac možda nema odmah vremena ili odlučnosti da nastavi na kupovinu. On ima opciju da sačuva stranicu sa proizvodom kao što bi sačuvao bilo koju objavu na Instagramu i vrati joj se kasnije.

Dok će neki brendovi u 2022. godini nastaviti da koriste alternativne pristupe postavljanja linkova do proizvoda u okviru objava ili u bio opisu profila, sada nam je na raspolaganju jednostavniji način za kupovinu na Instagramu - Instagram Shop.

Od sada organski samo hrana, ali ne i reach.

Sa nostalgijom možemo da se setimo perioda kada algoritmi društvenih mreža nisu favorizovali jedan sadržaj ispred drugog, već je sve imalo jednaku šansu da bude viđeno. Nazovimo taj period… period “švedskog stola”. Sav sadržaj jednako dostupan svima, pa neka “najukusniji” pobedi. Nove društvene mreže koje nastaju danas, takođe imaju ovakve početke u kojima svako može postati uspešan preko noći, organski, bez plaćene promocije. Međutim, pošto steknu kritičnu masu redovnih aktivnih korisnika, iste te društvene mreže oglašivačima ponude prostor za reklamiranje. Publika koja je na onom “švedskom stolu” krenula do savršenog parčeta lososa, sada će morati da zastane na par sekundi i razmotri “jelo” koja servira određeni brend.

Plaćeno oglašavanje omogućava brendovima da dođu do šire publike, da targetiraju idealne kupce i da dodatno promovišu najkvalitetniji sadržaj. Stavke koje brend ne može ostvariti bez plaćene promocije. Plaćena promocija ne traba da isključuje organski sadržaj iz content strategije. Organskim sadržajem brend radi na razvoju awarenessa, odnosa sa fanovima i kupcima, i jačanju te veze. Međutim, osvajanje prostora na konkurentnom tržištu u 2022. godini podrazumeva plaćeno oglašavanje.

Nezavisno od industrije u kojoj brend posluje, možemo da damo 3 saveta onima koji sada ozbiljnije ulaze u plaćeno oglašavanje:

  1. Objavite sadržaj najpre bez promocije. Analizirajte podatke i zaključite koji tip sadržaja je bio najuspešniji. Kada razumete na koji sadržaj je vaša postojeća publika najbolje reagovala, uložite u njegovo oglašavanje.
  2. Promovišite isključivo sadržaj kojim direktno utičete na ostvarenje vaših KPI.
  3. Pre nego kreirate ili odobrite sadržaj za plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama prisetite se saveta koji Pinterest daje oglašivačima - Stop interrupting. Start inspiring.

Nove, mlade društvene mreže daju brendovima priliku da organski dođu do velikog broja fanova i kupaca i time u totalu ostvare sjajan ROI. Novi formati na već popularnim društvenim mrežama daju veći organski reach dok i oni ne postanu popularni. Ovo su kratkoročne prilike kojim brendovi mogu organski da rastu i svakako treba da iskoriste te prilike. Međutim, u 2022. godini svi ambiciozni brendovi treba da imaju dugoročnu strategiju plaćenog oglašavanja.

Odužiću se fanovima dužim sadržajem na YouTube-u.

Casper je brend koji se bavi proizvodnjom i prodajom dušeka i druge opreme za udobno spavanje. Njihov YouTube kanal sadrži direktne product centric promotivne videe koji predstavljaju nove dušeke. Međutim, na njihovom kanalu se nalazi i Relaxing Rambling | Casper Sleep Channel video u trajanju od sat vremena! Deo je Sleep Channel rubrike. Video sadržaj koji njihovi fanovi i kupci mogu da puste pred spavanje kako bi se lakše opustili na dušeku i lepo zaspali. Kad se probude ujutru možda puste Wake Up Meditation ft. Sharon Salzberg | Casper Snoozefest video u trajanju od 7 minuta. Deo je njihove Snoozefest rubrike. Vođene meditacije za lagano razbuđivanje i smiren početak dana po ustajanju iz kreveta.

Njihov kupac koji tek što je kupio krevet sa podesivim okvirom je već uspešno zaboravio kako da koristi daljinski upravljač za podešavanje okvira. On će pogledati How to Use the Adjustable Bed Frame Remote video u trajanju od 4 minuta. Deo je How To video rubrike. Umesto da call centar, prodavci i komjuniti menadžeri uporno odgovaraju na ista pitanja, Casper jednim videom efikasno edukuje svoje kupce. Niko ne troši suvišno vreme i novac, a kupci su zadovoljni.

Casper je samo jedan primer. Praktičan za posmatranje YouTube content strategije zbog uredne podele sadržaja na rubrike. Ekstreman primer uspešnosti bi svakako bio Red Bull YouTube kanal. Ali poneta je jedna - publika dolazi na YouTube zbog dužeg sadržaja koji nije product centric.

U 2022. godini brendovi bi trebalo da posmatraju YouTube onako kako ga posmatra publika. Da ponude video sadržaj dužeg trajanja. Sadržaj koji komunicira proizvod kroz doživljaj kupca. A ovako dublji pristup content strategiji vodi do jače veze između kupca i brenda. Odnosno, veće lojalnosti. I prilika je koja nam je otvorena već danas.