Advertajzing je oduvek bio odraz kulture

INTERVJU Vanje Mitrovića za Advertiser Serbia Advertajzing je oduvek bio odraz kulture

Intervju Vladimira Mitrovića „Advertajzing je oduvek bio odraz kulture“ dat je za portal Advertiser Serbia.
Sagovornik: Nenad Danilović.

Kakva je bila”kreativna berba” u Srbiji 2015? Dajte ocenu rezultata rada domaćih kreativnih agencija, u odnosu na prethodnu godinu, ali i na ex-YU region…izdvojte najbolje domaće kampanje

Ne znam iskreno da li se oseća napredak u odnosu na prethodnu godinu ili ne. Ono što vidim je da su okolnosti na tržištu “naterale” agencije i klijente da dugoročnije razmišljaju o svojim brendovima tako da ove godine možda ima manje “usamljenih” radova nego prošle. Za nas se kreativna borba nastavila i u 2015, a poverenje koje smo gradili sa klijentima je rezultiralo finom berbom na lokalnim i regionalnim festivalima. Raznolikost tih nagrada u različitim kanalima komunikacije je sigurno naš najveći uspeh.

Kampanje kao Schweppes – “Samo za iskusne”, nastavak kampanje “Nešto lepo kao cokolada”, kampanja za Erste banku Hrvatska “Online krediti” i nastavak kampanja za Ožujsko pivo su neke od kampanja koje su nam ove godine pravile zazubice.

1. Koje svetske advertajzing kampanje iz 2015. su privukle vašu pažnju i zašto?

Postoje dve vrste kampanja koje su meni najintresantnije. Jedne su sigurno inovativne kampanje komercijalnih brendova koji su shvatili da novoj publici treba pristupiti na nov način. Coke Zero – ‘Drinkable Campaign”, Honda – “The other side”, Apple – “Billboards Featuring User’s iPhone 6 Photos” i G Shock – “Five Minutes” su neke od kampanja koje su integracijom kreative, tehnologije i medija uspele da promene ustaljeni način “storitellinga” a da pri tome i dalje komuniciraju dobru priču.

Sa druge strane tu su jednostavne ljudske priče koje uvek ubodu gde treba, kao Always – #LikeAGirl, John Lewis – “ The Bear and The Hear” i “Nazis against Nazis”.

2. Društvo, kultura, kreativnost su “ovih dana” u procesu značajnih promena…U kom smeru će se narednih godina menjati uloga kreativnosti pa i uloga kreativnog direktora, a u životu i radu jedne kreativne agencije koja pledira da bude konkurentna, koja “zna sa” novom generacijom potrošača?

Advertajzing je uvek bio odraz kulture i društva u kome zivimo i nikada se nije zasnivao toliko na originalnosti koliko na prepoznatljivosti. Nova uloga kreativnosti agencije ce biti da pronađe način kako da priđe novoj publici koristeći sve kanale komunikacije na relevantan i inovativan način. Kontent je i dalje najvažniji ali ništa ne vredi ako je dobar samo nama koji smo ga osmislili.

3. Gde ćete Vi lično u 2016. crpeti ideje a gde energiju za posao kreativnog direktora?

Najviše u ljudima  sa kojma radim. Koliko god to zvučalo kao uobičajen i otrcan odgovor, tako je. U BBDO-u smo se proteklih par godina potrudili da sastavimo ekipu raznolikih zaluđenika za advertajzing, različitih pogleda na pristup kreiranja i komuniciranja ideje i različitih stavova prema komercijalnim i društvenim fenomenima koji nas okružuju. Ova raznolikost i njena svakodnevna prisutnost u agenciji je naravno podigla i nivo ličnog preispitivanja svakog od nas i to je sigurno njena najvrednija posledica.

4. Poželite nešto svojim kolegama u agenciji i kolegama u industriji, u 2016…

Kolegama iz drugih agencija želim da, kad se sretnemo, sve češće možemo jedni drugima da kažemo “Pokidali ste”. Želim da nivo kvaliteta i zdravog rivaliteta u našoj profesiji raste kako bi jedni druge inspirisali da budemo još bolji. Prijateljima u BBDO-u bih poželeo da što više naših radova postane deo svakodnevice ljudi sa kojima komuniciramo i da ih taj eho iznenadi kad najmanje očekuju.

Naravno puno sreće svima nama! 🙂

Čitaj dalje: