Advertajzing našeg vremena zahteva širinu svih članova tima

INTERVJU za Media Marketing Advertajzing našeg vremena zahteva širinu svih članova tima

Sonja Kalušević i Marko Marjanović su mladi talenti iz akaunt, odnosno kreativnog sektora advertajzing agencije Ovation BBDO. Međusobno potpuno drugačije naravi i temperamenta, oni su idealni prikaz sinergije različitosti koja pokreće Ovation BBDO.

MEDIA MARKETING: Kako ste ušli u advertising? Zato što ga volite, ili zato što nešto morate raditi?

Marko Marjanović:

U advertajzing sam ušao preko digitala, ako ne računamo vreme kada sam kao klinac dizajnirao u Paintu i delio letke za porodičnu perionicu automobila. Voleo sam da pišem i uvek sam imao mali milion nekih projekata kojima sam se bavio. Na nagovor drugarice sam aplicirao za prvi posao.

Sonja Kalušević:

Advertajzing me je privlačio još od fakulteta, kada nisam znala mnogo o toj industriji, i pokazalo se da me osećaj nije prevario. Jedino što me je malo pokolebalo je saradnja sa Markom kad je došao. 🙂

MEDIA MARKETING: U agenciju Ovation BBDO ste došli slučajno ili ciljano?

 Marko Marjanović:

Došao sam ciljano, ali ti ciljevi u tom trenutku nisu bili moji, već ciljevi naših skauta (čitaj – direktora). Međutim, posle prvih razgovora, i pitanja da li želim da stvaram integrisane kampanje i da učestvujem i u kreiranju, a ne samo egzekuciji brend komunikacije, bilo mi je jasno da nam se ciljevi poklapaju.

Sonja Kalušević:

Ja sam došla slučajno, u trenutku kada sam tražila svoj prvi posao. Skauti su rizikovali mojim dovođenjem. Zato je Ovation BBDO za mene posebno važan. Naravno da sam tu stekla znanje za posao kojim se bavim, ali jednako bitan je i uticaj na moj lični razvoj. Posebno mi je drago što je baš Ovation BBDO moj prvi posao. Za nekoga ko tek počinje karijeru, pored praktičnih znanja, ovde najveću ulogu igra dobra osnova koja tada može da se postavi – temeljan pristup poslu i odnosi koje gradite sa ljudima.

MEDIA MARKETING: Rad u kreativnim agencijama počiva na radu u multidsiciplinarnim timovima, ali Ovation BBDO posebno njeguje timski duh među mladim ljudima. Vas dvoje ističu kao tim na koji se treba ugledati. Šta to znači? Da ste tim za sebe, ili da se kao tim priključujete drugim timovima u realizaciji kampanja?

Sonja Kalušević:

Kod nas nema strogo postavljenih timova, oni se formiraju prema potrebama klijenata i projekata. Timu se uvek priključe sve kolege koje u datom trenutku mogu da doprinesu. Ovakav pristup omogućava fleksibilnost, koja je u našem poslu od ključne važnosti.

Marko Marjanović:

Mi smo tim zato što se razumemo. Tačno je da ne radimo sve projekte zajedno i skoro nikada nismo samo nas dvoje na projektu. Ali činimo neku okosnicu tima. Ja bih rekao da smo kičma, a Sonja bi mi rekla da ne lupam. (smeh)

MEDIA MARKETING: Tim ste koji radi i na kreativnim poslovima. Šta su vaše pojedinačne specijalnosti u kreativi?

Marko Marjanović:

Najuža specijalnost, na kojoj se trudim da radim svaki dan je razmišljanje i kreiranje koncepata. Nešto što su drugi prepoznali, a kasnije sam i sam to primetio kod sebe, jeste mogućnost da razmišljam široko. Da uklapam i postavljam stvari u krovne koncepte, ma koliko one sitne bile. To je nešto što planiram da razvijam dalje i što se trudim da podstaknem u ljudima oko sebe.

Sonja Kalušević:

Iako striktno gledano Marko pripada sektoru kreative, a ja client service-u, u našem radu nema takve podele. Marko me čak ponekad pusti da dam kreativnu ideju! (smeh) Šalu na stranu, zaista na projektima ceo tim radi zajedno i ideje se očekuju od svih članova tima. Polja koja Marka najviše zanimaju su digital i kopirajting, a mene strateško planiranje, ali posebno mi je drago kada uskočimo u polje onog drugog. Ta razmena znanja i pristupa nam je puno donela.

MEDIA MARKETING: Jedan moj prijatelj kaže – čim dva čovjeka misle isto, jedan je suvišan. Koliko ste vas dvoje slični, odnosno različiti i kako prevladavate te razlike, ili vas upravo one čine jakim timom?

Marko Marjanović:

Ako mislite kao vaš prijatelj da li i Vas to onda čini suvišnim? U nekim stvarima smo slični, a u nekim različiti. Sonja je svakako uravnoteženija od mene, organizovanija i mnogo bolje hendluje mene nego ja nju. Najviše mi odgovara to što u svakom trenutku mogu da se oslonim na nju. Podrška i dopunjavanje je ključ. Mislim da se lako razumemo i da nije potrebno mnogo da objašnjavamo jedno drugom. Ta atmosfera se lako prenese na sve ostale koji rade na projketu.

Sonja Kalušević:

Mi smo kao stari bračni par – znamo kako ono drugo razmišlja, ali stalno gunđamo i preispitujemo jedno drugo. U kreativnom radu mnogo pomaže kada imate osobu koja neće da se zadovolji prvom idejom, već ima volje za malo kreativnog ‘mučenja’ koje pomaže da se ideja izbrusi, sazri i da se dođe do nečeg svežeg i za klijenta relevantog. Kod Marka vrlo cenim tu upornost da radi na idejama i konceptima.

MEDIA MARKETING: Cijene vas kolege u agenciji i klijenti. Kako to utiče na vas? Motivira vas, podiže vaš ego…?

Marko Marjanović:

Jedan od razloga zašto me je ovaj posao i privukao je to što pruža instant ocenjivanje. Svaki dan je kao test, i veoma brzo po urađenom poslu možeš da vidiš kako je publika ocenila. To me čini mnogo motivisanijim, a lagao bih kada bih rekao da mi to ne hrani ego. Dobar si onoliko koliko je dobro poslednje rešenje koji si izbacio. Braniš poene iz prošlih kampanja i trudiš se da ih nadmašiš. Kao tenis, samo malo drugačija šljaka.

Sonja Kalušević:

Marka ne treba puno hvaliti, posle danima ne možemo da ga spustimo na zemlju. (smeh) Poštovanje kolega dosta pomaže u radu, uvek ste otvoreniji za sugestiju nekoga koga cenite. Ali to poštovanje dolazi samo iz ličnog primera koji ste spremni da date i zajedničke svakodnevne borbe. Zato je i obavezujuće.

Intervju za Media Marketing.
Sagovornik: Ekrem Dupanović.

Čitaj dalje: