Kako je napravljen identitet Digital Day Lite

Intervju za Advertiser Serbia Kako je napravljen identitet Digital Day Lite

Nedavno završeni Digital Day u organizaciji IAB Srbija napravljen je u hibridnom, onlajn-oflajn formatu. Pod sloganom „10 godina kidamo digital!“, IAB Srbija je proslavio i deceniju uspešnog rada na negovanju i promociji digitalnog marketinga u Srbiji. Zašto baš ovaj slogan i kako se došlo do rešenja koja su obeležila ovogodišnji Digital Day Lite i dodelu MIXX nagrada, Nenad Danilović sa portala Advertiser-Serbia razgovarao je sa Nenadom Milićem, izvršnim direktorom IAB Srbija i Lucijom Stefanović, koja je bila zadužena za razvoj kreativnog pravca ovog događaja.

Kako biste ukratko opisali poslednjih 10 godina digitala u Srbiji?

NENAD: Razvoj digitala u Srbiji ne razlikuje se mnogo od razvoja koji se dešavao na globalnom nivou. Realna slika je da Srbija blago kasni za trendovima koje možemo da primetimo na većim tržištima, što je donekle i očekivano. Ipak, sama činjenica da se vreme prilagođavanja smanjuje iz godine u godinu je izuzetno pohvalna za veličinu tržišta poput našeg. Osim toga, poslednjih nekoliko godina se konstantno izdvajamo kao zemlja sa gotovo najvećim stopama rasta u Evropi. Ovo nam pokazuje da je ispred nas dosta prostora za napredak, ali i da možemo da idemo u korak sa nekim daleko razvijenijim zemljama.

Ono što je definitivno obeležilo razvoj i na čemu se i danas zasniva digitalno tržište jesu:

  • Konstantan razvoj društvenih platformi:
  • Pojava i masovna upotreba smart telefona;
  • Razvoj formata koji su okupirali pažnju korisnika, gde trenutno prednjači video;
  • Big data i razvoj algoritama;
  • Smena generacija. Milenijalci koji su postavili nove zahteve, dok im se u poslednjih par godina pridružuje i Gen Z sa potpuno novim pogledom;
  • Razvoj e-trgovine.

Šta smatrate najvećim doprinosom IAB Srbija razvoju digitala na našem tržištu?

NENAD: IAB Serbia kao Udruženje u svojoj osnovi ima za cilj razvoj, edukaciju i promociju industrije digitalnog oglašavanja. Na jednom mestu okuplja preko 70 kompanija članica, koje predstavljaju najznačajnije učesnike na tržištu digitalnog marketinga u Srbiji, a dolaze sa strane medija i izdavača, digitalnih i medijskih agencija, adtech kompanija, kao i samih brendova.

Tokom prethodne decenije najveći akcenat je upravo stavljen na edukaciju, Naše je tržište i dalje u procesu razvoja, a čemu svedoči i dvocifren rast koji imamo svake godine. Primarno su u pitanju DIMAQ program edukacije, koji za cilj ima usavršavanje kompanija i njihovih zaposlenih u različitim oblastima, promovisanje evropskih IAB standarda i vrednosti. Tu su i događaji koji podrazumevaju kako radionice na određene strukovne teme. Ali i veliki događaji i konferencije koji su otvoreni za sve zainteresovane tržišne aktere.

Digital Day kao događaj u tom smislu ukratko i sumira ono na čemu IAB radi poslednjih godina – osim relevantnih predavanja i aktuelnih tema koje otvara iz godine u godinu, predstavljanja najznačajnijih statističkih izveštaja za naše tržište, kao velika uloga ovog događaja ističe se i okupljanje zajednice na jednom mestu.

Strukovna udruženja su uvek specifični „klijenti“ – kako je izgledao brif za Digital Day Lite?

LUCIJA: Brifovi za događaje koji se ponavljaju na godišnjem nivou najčešće su vrlo izazovni – nije lako pronaći novi, svež izraz. Gledajući isključivo aspekt inspiracije, ovogodišnja situacija u svetu i zemlji za nas je bila sreća u nesreći. Naravno, voleli bismo da nismo imali tu „pogodnost“, ali to je nešto što nam je svima obeležilo poslednjih 15-ak meseci i što se ne može ignorisati.

Zbog čega se Ovation odlučio baš za slogan „10 godina kidanja digitala“ i primenjenu art direkciju?

LUCIJA: Želeli da smo da naše rešenje „kida“, pa smo tu želju direktno preneli na slogan i art direkciju. Tako smo poslali i poruku da naša industrija i ovaj festival kidaju već godinama, uprkos svim ograničenjima koje nosi relativno malo tržište. A u poslednjih godinu dana ograničenja su, naravno, postala nikad veća. Stoga je Digital Day ove godine bio održan u izmenjenom formatu i zato je njegov naziv dobio dodatak Lite.

Kako će izgledati brif za naredni Digital Day? 🙂

NENAD: Pre svega se nadamo da će se Digital Day vratiti u onaj oblik u kom ga i industrija prepoznaje. Bez online-offline, već u formatu koji je logičan napredak u odnosu na standard koji smo postavili prethodnih godina.

Ova godina je specifična, s obzirom da smo bili svedoci mnogih promena i prilagođavanja, a mislim da tek možemo da očekujemo stabilizaciju generalne slike. To samo po sebi povlači neka nova pitanja na koja ćemo naredne godine tražiti odgovor.

Zaključili smo da smo pokidali prethodnih 10 godina (spoiler!). Verujem da će se do kraja godine iskristalisati neke nove i zanimljive teme sa kojima možemo da se poigramo u okviru brifa i art direkcije 2022. godine. 🙂

Čitaj dalje: