U 2021. nema lakih poena. Vreme je za izdržljive i stabilne ljude

Intervju za Advertiser Serbia U 2021. nema lakih poena. Vreme je za izdržljive i stabilne ljude

Tradicionalni novogodišnji intervju sa vodećim menadžerima advertajzing tržišta u regionu za Advertiser Serbia bavi se postignutim ciljevima u 2020. godini, ali i planovima za 2021. godinu. Sa Nenadom Danilovićem razgovarali su Nataša Filipović i Marko Pešić.

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

Nataša Filipović: Ovo je bez sumnje najteža godina u tri decenije postojanja naše agencije. Ovo nije bila samo poslovno izazovna godina. Ovo je godina koja je za svakog od nas profesionalno i lično bila godina kojoj se nismo nadali, niti smo je priželjkivali. Sigurni smo da, ni u najluđim snovima, niko 31.12.2019. u ponoć nije mogao da pretpostavi da nas čeka pandemija ovih razmera. Pandemija koja je iz temelja promenila naš posao, naš fokus i naše živote.

Marko Pešić: Najznačajniji projekat za nas je svakako bilo prilagođavanje novom načinu rada, kako interno tako i eksterno. Navikli smo i sebe i klijente na vrlo intenzivnu i blisku, fizičku saradnju, pa je u ovom slučaju bilo potrebno pronaći adakvatan način na koji ćemo da nastavimo i unapredimo ranije postavljene temelje rada.

Nataša Filipović: Pamtićemo je po ovome, ali najviše po tome što smo uspeli da sačuvamo naše ljude, naše klijente i da budemo odgovorni članovi zajednice. Radujemo se sto smo uspeli da u najtežoj godini budemo najbolji, o čemu govori i nagrada za agenciju godine na Festivalu integrisanih komunikacija Kaktus.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

Marko Pešić: Godina koja je donela ogromne rizike, velike strahove i potpuno nepoznate modele rada i funkcionisanja. Nikada nije bilo više neizvesnosti na svim stranama. Užasno je teško bilo svima, a naravno najteže onima koji su izgubili nekog bliskog, ali i onima čije su industrije najteže pogođene ovom pandemijom. Nama je bilo teško, ali znamo da je mnogim drugim ljudima, službama i profesijama bilo mnogo teže. To nas čini odgovornim, ali i zahvalnim na svakoj ukazanoj šansi koju smo, ispostaviće se, iskoristili na najbolji način.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju?

Nataša Filipović: U ovom trenutku apsolutni i jedini prioritet je vraćanje života u normalne tokove i brz završak pandemije. I to nije ključno samo za agencije za tržišne komunikacije nego za privredu i društvo u celini.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Marko Pešić: Imamo očekivanje i nadu da naše kolege, klijenti i saradnici izađu iz pandemije pre svega dobrog zdravlja, ali i sa minimalnom štetom. Iako je malo toga u našim rukama trenutno, ipak planiramo puno toga. U 2020. smo sebi potvrdili koliko je važno da se oslanjamo jedni na druge i da se pomažemo. Vratili smo se sebi i ljudima oko sebe na iskonskom nivou. Globalno je postalo lokalno, a naše – prvo, prioritetno i najvažnije. Definitivno će 2021. da se ispišu neki novi listovi u istoriji naše agencije, kao i kod mnogih drugih.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima  u 2021. godini

Nataša Filipović: Da nam životi u 2021. u svakom smislu budu suprotnost 2020.

Čitaj dalje: